Tema 3 - Følelser og kropp

Videre refleksjon over tema 3

Hvilken følelse er det du egentlig kjenner inni deg?

Bak den følelsen du tenker at du kjenner kan det ofte «gjemme seg» en annen følelse som er den egentlige følelsen din.

Et eksempel er «sint». Kanskje er du egentlig redd? Hjelpeløs? Usikker? Eller synes noe er urettferdig?

Et annet eksempel er «glad». Kanskje er du mest trygg? takknemlig? eller tror noe går bra?

Følelser får mindre makt når du kan kjenne etter og sette navn på dem. Da får du mer kontroll over dem og ikke motsatt.

Eksempler på hva andre ungdommer hadde å si om hva som kan ligge bak en følelse

EKS 1 «lei meg»
Jeg skrev «Lei meg» på følelsessirkelen, men jeg oppdaget nå at jeg er ikke egentlig «lei meg» … jeg er «ensom»! – Og det kan jeg jo gjøre noe med! Jeg har kommet på noen venner jeg skal invitere og få snakket med igjen … det er lenge siden sist!

EKS 2 «Sint»
Jeg tenkte at jeg var «sint», men så oppdaget jeg at det som egentlig lå bak det «sinnet» var at jeg ikke ville akseptere at jeg var syk! Når jeg kjente at jeg kunne akseptere det at jeg er syk, så ble det lettere å kunne ta hensyn til det jeg trengte… som at jeg må tilpasse skole og studier slik at jeg kan ta det i et tempo som jeg kan klare!

EKS 3 «Sorg»
Når jeg skulle fargelegge denne sirkelen min nå så ble jeg overrasket over hvor
mye sorg og engstelse jeg har enda; hvor stort dette svarte feltet ble … For nå synes jeg jo at det går veldig fint … Og så gjør det ikke noe at det svarte feltet ble stort, altså, for feltene med trygghet og glede er store nok til at jeg takler det helt fint… samtidig så forstår jeg nå bedre hvorfor jeg av og til fortsatt kan reagere som jeg gjør med uro og ubehag …

Det er viktig å anerkjenne og sette ord på følelsene dine

Det er fristende å la vonde følelser «være i fred». Mange tenker at da påvirker de deg ikke så mye.
Imidlertid er det motsatt. Når du kan sette ord på følelsene dine, erkjenne dem og snakke om dem, kan du finne ut mer om deg selv.

Har du noen du kan snakke med følelsene dine om? Kanskje det er en i nær familie, venner, eller kanskje en annen støtteperson i livet ditt? Kanskje en lærer eller helsepersonell? Det kan av og til være best å snakke om følelser med noen som ikke står deg altfor nær eller noen som er profesjonelle og ikke blir følelsesladet selv.

Det viktigste er at du kan gjenkjenne følelsene dine, sette ord på dem og finne din måte å leve med de følelsene og den kroppen du har.

Meny